Kronoberg

Mer pengar till sanering av förorenade platser

1:17 min

Miljöfarliga platser blir inte sanerade tillräckligt snabbt eftersom det inte finns tillräckligt med pengar. En av de förorenade platserna är en sågen i Hjortsberga där det finns gifter som kan skada naturen om det inte görs nåt.

– Risken här är att man får förhöjda halter i sjön som så småningom gör att sjön skadas helt enkelt, berättar Robert Rosenqvist på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Gamla glasbruk och sågverk med miljögifter

Han visar runt på den nedlagda sågen i Hjortsberga utanför Alvesta. Det är en av ungefär 1300 platser i landet som regeringen beslutat ska saneras till 2050. De flesta av de förorenade områdena i Kronoberg är gamla glasbruk och sågverk där det finns miljögifter som kan läcka ut i naturen.

Nu visar siffror från Naturvårdsverket att inte ens en tredjedel av platserna kan saneras i tid om regeringen inte satsar mer pengar på det. Det är något som Naturskyddsföreningen inte tycker är okej.

Vi kan inte hålla på att vänta och vänta

– Vi kan inte hålla på att bara vänta och vänta och vänta. Det känns ju helt oacceptabelt att vi har massa marker runt om i Sverige som läcker miljögifter, säger generalsekreterare Svante Axelsson.

Förra året minskade pengarna regeringen gav till saneringar men miljöminister Lena Ek (C) vill satsa mer på det.

– Jag skulle önska att de fick mer än vad de har i år. Att summan skulle ökas på. Det är också det som jag har gått in med i dom förberedande budgetdiskussionerna, säger hon.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se