Europeisk bilindustri står inför stålbad

2:08 min

Fler tecken på att Europas bilindustri krisar kom i dag. Franska Peugeot-Citroën redovisade stora förluster och amerikanska Ford skrev ner sina förväntningar kraftigt på den europeiska marknaden.

I Frankrike demonstrerade anställda i bilindustrin i dag.

– Vi vill visa att Peugeots politik är farsartad, sa en av de omkring tusen Peugeot-Citroënanställda som demonstrerade i Frankrike mot sin arbetsgivares sparplaner.

Europas näst största biltillverkare skär ner 8 000 jobb i Frankrike, allt färre sålda bilar gör att bolaget i morse redovisade en förlust för första halvåret på över 800 miljoner euro och man aviserade ytterligare besparingar på 1,5 miljard euro.

I dag har också amerikanska Ford kommit med sin kvartalsrapport, bolaget går med vinst men inte tack vare den europeiska marknaden. Bolaget tror att man kommer gå med en miljard dollar i förlust i år.

Krisen i Europa gör att det säljs färre bilar totalt och så gott som alla europeiska bilmärken, inklusive Volvo, tappar i försäljning.

Den europeiska bilindustrin väntas stå inför ett stålbad, och säkert kommer fler bilfabriker att läggas ner precis som i Frankrike. Där har regeringen i dag lagt fram ett paket för att försöka rädda biljobben. Det innehåller en satsning på miljöbilar, med höjda miljöbilspremier och ett löfte att regeringen ska köpa fler elbilar som tjänstebilar. Företag inom bilindustrin ska också kunna få investeringslån för forskning och utveckling.

Men bland Peugeotarbetarna i Paris fanns kritik mot att stödet inte hjälper dem som snart blir arbetslösa.

– Om man är anställd i dag, är det oacceptabelt att gå ut i arbetslöshet, sade Jean-Pierre Mercier från fackförbundet CGT till en fransk radiokanal.

Globalt sett ser framtiden för de asiatiska bilmärkena betydligt ljusare ut, den kinesiska marknaden väntas växa och japanska Toyota presenterade bra försäljningssiffror i dag.

Bland de få bilmärken som säljer fler bilar i Europa finns sydkoreanska Kia och Hyundai och när franske industriministern Arnaud Montebourg presenterade sitt bilpaket i dag anklagade han de sydkoreanska biltillverkarna för att konkurrera på osjysta villkor och vill att EU ser över villkoren i frihandelsavtalet med Sydkorea.