Ekots utsända: "Pansarkolonn till Aleppo"

2:35 min

Ekots utsända Agneta Ramberg befinner sig i Libanon, Syriens grannland. Rapporterna som hon får från andra sidan gränsen talar om svåra strider med sitt centrum i Aleppo - en stad av avgörande betydelse för regimen.

Aleppo är Syriens största stad och ekonomiska huvudstad.

– Rapporter kommer om hur regimen flyttar trupper och stridsvagnar i tusental från andra håll i norra Syrien, bland annat från Idlibprovinsen nära turkiska gränsen, och det är en pansarkolonn på väg mot Aleppo, berättar Agneta Ramberg.

Redan i går satte regimen in både attackhelikoptrar och stridsplan mot områden i Aleppo där rebellerna fått fäste

– Det är av avgörande betydelse för regimens överlevnad att inte förlora kontrollen över Aleppo, och den är uppenbarligen redo att sätta in all den militära övermakt den har. Vi kan bara ana oss till hur det är för människor i de här delarna av Aleppo.

Den senaste veckan har rebellerna gått på offensiven både i Aleppo och huvudstaden Damaskus.

– I Damaskus tycks regimens fruktade fjärde brigad, under ledning av president Bashar al-Assads bror Maher, ha drivit ut rebellerna ur det mesta av stan och man koncentrerar sig nu på Aleppo. Men det är naturligtvis till priset av stor förstörelse och det är fortfarande strider på några håll i utkanten av Damaskus, säger Agneta Ramberg.

Det kom tidigare motstridiga uppgifter om att Turkiet skulle stänga sina gränser för flyktingar från Syrien?

– Turkiet har stängt samtliga sina gränsövergångar mot Syrien för kommersiell trafik i dag på grund av säkerhetsläget - Aleppo ligger bara tre mil från turkiska gränsen. Men flyktingar ska fortfarande kunna komma in. Många av dem kommer ju heller inte via de officiella gränsövergångarna utan via smugglarrutter.

Samtidigt rapporterar tv-stationen al-Jazira att fler syriska ambassadörer hoppar av. Den här gången gäller det Syriens ambassadör i Förenade arabemiraten. Uppgifterna kommer en dag efter att hans fru, som är Syriens ambassadör till Cypern, ska ha hoppat av.

Börjar de bli så många att det har någon reell betydelse för regimen i Syrien?

– De är ganska många men det är inte på nivåer ännu som är avgörande för regimen. Avhoppen rör inte regimens inre kärna vad gäller säkerhetsapparaten eller klanen al-Assad. Men det är naturligtvis symboliskt: de har begett sig till Gulfstaten Qatar som tillsammans med Saudiarabien stödjer rebellerna i Syrien med både pengar och vapen.