Svenskar strömmar till Grekland trots krisen

2:05 min

Den ekonomiska krisen i Grekland har inte fått svenskarna att välja bort greklandsresorna för sommarsemestern. Tvärtom har intresset för resor till Grekland i sommar varit lika stort eller till och med större än tidigare enligt flera stora resebolag som Ekot talat med.

I början av året märkte resebolagen som Ekot talat med av en avvaktande försäljning, men medan till exempel tyskarna i år inte rest till Grekland i samma utsträckning som tidigare så lossnade det senare under våren här i Skandinavien. Dessutom har det dåliga vädret i juli ytterligare bidragit till att försäljningen av Greklandsresor i år ligger på en minst lika hög nivå som i fjol.

– Särskilt de senast veckorna, då har vi haft en rusch till alla våra resmål för att det varit så dåligt väder här hemma, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, som i år hade ökat sitt utbud med 10 procent fler resor till Grekland.

Bilden bekräftas också av Fritidsresor som inte heller de har lidit av att ha ökat sin volym med nya grekiska resmål. På Apollo är 95 procent av alla sommarsäsongens resmål slutsålda.

Ekot besöker Apollos resebutik på Sveavägen i Stockholm och ber säljaren Sandra Bylesjö slå på skärmen efter lediga resor till Grekland.

– Det finns ett fåtal resor kvar, men det är inte så mycket. Det är mycket bokat till Grekland just, säger hon.

Elisabeth och Mart Silna har ändå lyckats hitta en resa dit de ville.

– Jag var i Paliochora på 70-talet två gånger och tycker det var ett fantastiskt ställe, så jag vill visa min man det, säger Elisabeth Silna.

Reflekterade ni innan bokningen att Grekland skulle kunna vara ett osäkert resmål?

– Ja, det var väl det här med valutan, säger Mart Silna.

Förutom att merparten i slutändan ändå känt sig trygga i att resa till Grekland så tror Fritidsresors Lottie Knutson att det också finns andra skäl till att den svenska Greklandsturismen håller i sig.

– Du har en turismparadox som innebär att man gärna tänker att det blir billigare att bo och leva i ett land med lite ekonomisk turbolens, säger Lottie Knutson, kommunikationsdirektör på Fritidsresor.