Miljarder måste sparas på grund av Jas

2:16 min

Försvarsmakten måste redan nästa år spara miljardbelopp för att ha råd med utvecklingen av den nya versionen av Jas Gripen, erfar Ekot. På måndag lämnar Försvarsmakten underlag till regeringen om vilka satsningar på andra vapen som måste skjutas på framtiden för att klara Gripensatsningen.

Försvarmakten ställde sig i mars bakom en satsning på att utveckla en ny version Jas Gripen som kallas E/F eller Superjas. Men i slutet av maj fick staten och Försvarsmakten enligt vad Ekot erfar nya beräkningar av Saab om  vad utvecklingen av planet kostar och summan är högre än vad försvaret tidigare räknat med.

Enligt uppgifter till Ekot i januari skulle det röra sig om 32-33 miljarder för  en ny serie plan, men nu har alltså kostnaderna gått upp.

Försvarsmakten har redan slagit fast att de ekonomiska ramarna inte håller från 2015 och framåt, då inköp av vapen på andra områden som skjutits upp måste finansieras, liksom det nya anställda försvaret. Politiska beslut om mer pengar, eller nedskärningar, krävs.

Därutöver kommer nu alltså ökade kostnader för Gripen. Enligt uppgift till Ekot från flera källor kommer Försvarsmakten på måndag att berätta för regeringen att miljardbelopp måste skäras bort från planerade satsningar på andra vapensystem såväl 2013 som 2014, för att klara planets utvecklingskostnader. Och försvarsmakten tycker redan att läget är akut vad gäller flera andra vapensystem.

Generallöjtnant Jan Salestrand vill inte avslöja några detaljer med beskriver ett svårt läge.

– Det krävs en uppgradering om vi ska ha ett operativt relevant stridsflygssystem under 2020-talet och framåt 2030, sett mot omvärldsutvecklingen som finns på området. Samtidigt, det kan självklart inte utifrån Försvarsmaktens utgångspunkt, från det svåra läge vi anmält, ske till vilket pris som helst, säger Jan Salestrand.

Nu pågår ett avancerat förhandlingsarbete mellan Schweiz, som också vill köpa Gripen, och Sverige där intressena ibland drar isär och kan öka problemen. Schweiz vill ha ett tvåsitsigt plan, men inte Sverige. Schweiz vill ha det klart om bara några år, Sverige först på längre sikt.

Till hösten kommer regeringen troligen att lämna besked om hur den vill satsa på en nya Gripen.

Enligt uppgift till Ekot är det nu faktiskt osäkert om Försvarsmakten då fortfarande kan säga att den vill ha den nya versionen av Gripen, just med tanke på kostnaderna och särskilt om satsningen ska få plats inom den nuvarande budgetramen som den moderatledda regeringen sagt.