Regeringens satsning på elbilar ett fiasko

Regeringens nya satsning på premier för så kallade supermiljöbilar, alltså bilar som släpper ut max 50 g koldioxid, har hittills inte blivit nån succé. Efter ett halvår har 96 premier på 40 000 kronor betalats ut alltså knappt 4 miljoner av de anslagna 200 miljonerna.

Tanken med premien är att öka försäljningen av miljövänligare bilar - och därmed komma ett steg närmare framtidsplanerna regeringen pratat om tidigare där vi inte har några utsläpp och där vi också gör oss oberoende av bensin och diesel.

I dag har 96 premier betalats ut och 39 ärenden ligger för beredning. Lägst är intresset bland privatpersoner, där har bara 16 premier betalats ut. Planen är att det ska ha betalats ut 5000 premier till supermiljöbilar inom dryga två år.

I dag uppfylls kraven endast av elbilar och laddhybrider, alltså bilar som utöver en vanlig bensin- eller dieseldriven förbränningsmotor även har en elmotor.

Mattias Johansson, stabschef på Miljödepartementet säger till DN att tanken är att försäljningen ska öka succesivt och att det därför är för tidigt att dra några slutsatser.

– Supermiljöbilspremien är säkert bra, men den kommer ju inte att få fler vanliga människor att byta till ett miljövänligare alternativ. Supermiljöbilarna är så pass dyra att en vanlig medborgare inte har råd att handla dem. Det vore mycket bättre att införa en skrotningspremie som gjorde att äldre bilar fasades ut.