os- simning

Alshammar satsar allt på 50 meter

4:00 min

Skadan stoppar Alshammar från att simma lagkappen och 100 meter fritt i början av nästa vecka.

På torsdagen anlände Alshammar till OS-byn i London, och det med ett dystert besked. En nerv i axeln ligger i kläm, och smärtan har stoppat henne från att kunna simma.

På fredagen meddelade hennes läkare René Tour att det blivit bättre.

– Hon är vid så gott humör som man kan vara i en sån här situation, och hon har känt sig lite bättre i den här nervsmärtan. Ett tecken på att det är en svullnad som åtminstone till viss del går åt rätt håll, sa han på fredagsförmiddagen.

– Hon mår bättre, men fortfarande är det tiden hon brottas med. Det krävs ytterligare förbättring om hon ska kunna simma i en OS-final.

På eftermiddagen kom dock beskedet att det blir det inte någon lagkapp på 4x100 meter fritt på lördagen för Alshammar. Hon ställer inte heller upp i 100 meter fritt.

– Smärtan kommer och går litegrann, det kan ändra sig från ena dagen till den andra. Det är ett skäl till varför det blir så oerhört jobbigt att svara på frågor om hur man mår, säger Tour.

På tisdag avgörs det om det överhuvudtaget blir någon OS-start för simstjärnan. Då ska hon testas för fullt och blir det ett positivt besked så simmar hon 50 meter fritt, hennes paradgren, som startar på fredag nästa vecka.

Gunnar Brink, London
gunnar.brink@sverigesradio.se