Storsjöyran

Chefen hotade att sparka de som sjukanmäler sig

3:20 min

De anställda i mataffären Coop Forum i Östersund blev hotade med sparken om de skulle sjukanmäla sig under Storsjöyran. En chef satte upp en lapp på anslagstavlan där det stod: "Yranrelaterad sjukdom :-) = avsked".

Personalen reagerade och hörde av sig till facket Handels. Lappen togs ner men från Handels sida ser man kritiskt på det hela.

– Jag blev lite konfunderad över det här. Vi lever år 2012 och man sysslar inte med sådant på arbetsplatser, säger fackombudet Susanne Viklund som tror att det här blir en trist arbetsmiljö för de anställda.
– Om det händer varenda gång kan det leda till att det kanske skulle bli en ganska trist arbetsmilijö. Man kanske skulle gå och oroa sig och tänka, törs jag ringa och sjukanmäla mig eller blir jag avskedad då?

Thomas Johansson är VD för Coop Nord och tar avstånd från händelsen. Han menar att det inte är avsett att hota personalen om avsked, utan att det var ett dåligt skämt.
– Jag tolkar det som att en av våra chefer försökt göra det här roligt på något sätt. Men jag tycker han gått för långt, säger han.

Chefen på arbetsplatsen tog ned lappen så fort han blivit tillsagd om det olämpliga och är väldigt ångerfull. Thomas Johansson ser nu händelsen som utagerad.
– Både facket och vi har spelregler för detta som följs. Personen i fråga har tagit ned lappen, så för min del ser jag ingen fortsättning på detta, säger han och fortsätter:
– Jag står naturligtvis inte bakom lappen och dess innehåll. Vi har ju spelregler som gäller och de följer vi.