friidrott

"Besviken om jag inte vinner"

3:08 min

Ikväll gör en av spelens allra mest lysande stjärnor, Usain Bolt, entré på OS-arenan men inte för att tävla utan för att vara fanbärare för Jamaica.

Supersprintern Bolt som kan bli historisk i London om han försvarar sina tre guld från Peking OS för fyra år sen på 100, 200 och 4x100 meter.

Hans favoritstauts är dock inte helt solklar, hans säsong har störs av skador och världens snabbaste man fick stryk två gånger om av landsmannen Yohan Blake i Jamaicas OS uttagningar.

Bolt skruvade lite på sig när han vid en fullsatt presskonferans i London fick frågan om det skulle vara ett misslyckande om han inte tar en ny guldtrippel.

Misslyckande är ett starkt ord men det är klart jag skulle bli besviken om jag inte vinner. Det är det här jag har tränat och förberett mig för dom senaste tre åren, säger Bolt.

OS är har varit mitt stora mål säger Bolt som nu hävdar att han ska vara kvitt från sina skador i ryggen och i låret som stört honom det senaste året.

Skador som också gjort att avståndet till tre år yngre landsmannen Yohan Blake, som tog VM guldet förra året i Daegu när Bolt tjuvstartade, inte längre känns alltför avlägset.

Lägg därtill en annan landsman, veteranen Asafa Powell och amerikanerna Tyson Gay och Justin Gatlin. Den trion lär vilja blanda sig i guldstriden. Men Usain Bolt tänker bara fokusera på sig själv och känner sig mentalt stark.

Den spexande publikfavoriten Bolt håller fast vid sina mål att han enligt egen utsago ska bli en legend inom friidrotten. Något han alltså lyckas med om han försvarar sina guld.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se