fotboll

Japans plan: Stoppa Lotta Schelin

2:29 min

I reprisen på VM-semifinalen 2011 är det viktigt för Sverige att mittfältstriangeln Fischer-Dahlkvist-Seger kommer in i matchen. Om samtliga kan spela, vill säga.

Nilla Fischer klev av matchen mot Sydafrika redan efter 60 min som en säkerhetsåtgärd. Musklerna är trötta men hon körde för fullt på sista träningspasset inför Japanmatchen.

– Det känns bättre än vad jag trodde så jag är nöjd, säger hon till Radiosporten.

I kväll ska hon behandlas och testas och om läkarteamet är det minsta tveksamma har förbundskapten Tomas Dennerby sagt att han inte tänker riskera något så här tidigt i turneringen.

Ingen vill upprepa VM-semifinalmatchen mot Japan 2011 som slutade 1-3, där Japan dominerade totalt och körde över Sverige tack vare sitt skickliga passningsspel

– Vi ska försöka spela väldigt kompakt defensivt och ligga lite högre upp, säger Fischer.

Japans förbundskapten Norio Sasaki:

– Vi skulle naturligtvis vilja dominera mittfältet såsom i VM fjol. Men huvudsaken är att vi jobbar som en enhet. Alla anfaller tillsammans och alla försvarar tillsammans.

Fischer:

– Det gäller att ligga kompakt över hela plan och hålla 100% fokus för de är väldigt bollskickliga ju.

– Fällorna är att, när de är så pass skickliga med boll, att man faller ner mer och mer ju mer de byter sida. Istället för att kliva upp eller ligga i samma linje så blir det att man kryper ihop och ligger för lågt ner och för kompakt istället för att hålla avståndet mellan lagdelarna.

– Det är en avvägning hur mycket man ska kliva dit och hur mycket man ska safe-a.

I träningslandskampen för en dryg månad sen blev det förlust igen, 0-1, och samma resultat i det enda OS-mötet lagen emellan.

Förbundskapten Dennerby säger:

– Vi måste utnyttja hela planen. Skulle vi spela kvadraten mot Japan är jag säker på att vi skulle förlora men det finns så mycket mer ytor för oss att utnyttja.

Norio Sasaki, Japans förbundskapten, säger:

– Taktiskt sett ska vi försöka undvika att Lotta Schelin får göra det hon vill.

– Vi får se upp med Sveriges längd, det längsta laget i turneringen, så vi får akta oss på fasta situationer.

Avspark 13.00 i Coventry.

Susanna Andrén, London
susanna.andren@sr.se