Forskare: Stora vapenköp överskrider ofta budget

1:43 min

Notan för stora vapenköp blir ofta större än vad politiker från början trott. Det säger Elisabeth Sköns vid fredsforskningsinstitutet Sipri apropå Ekots avslöjande i morse att Saab kommit in med högre prisberäkningar för den nya versionen av stridsplanet Jas Gripen.

– Det är inte så ovanligt att det blir kostnadsöverskridningar på större vapenssystem. Man läser ju mest om det från USA, för där fokuserar politikerna väldigt mycket på sådana saker och har systematiska rapporteringar till kongressen om kostnadsöverskridningar, det är väldigt vanligt förekommande, säger Elisabeth Sköns.

Försvarsmakten önskar sig minst 60 plan av den nya Jasmodellen EF, så kallad super-Jas. Saab sade i januari att det skulle kosta ungefär 33 miljarder kronor.

Enligt källor till Ekot ska dock Försvaret på måndag meddela regeringen att priset blir ett antal miljarder kronor högre, vilket kan tvinga dem att skära i andra vapensatsningar.

– Det krävs en uppgradering om vi ska ha ett operativt relevant stridsflygssystem under 20-talet och framåt 2030, sett mot omvärldsutvecklingen som finns på området. Samtidigt, det kan självklart inte utifrån från Försvarsmaktens utgångspunkt, från det svåra läge vi anmält, ske till vilket pris som helst, säger generallöjtnant Jan Salestrand.

Elisabeth Sköns har i 20 år varit chef för forskningen om just militära utgifter på Sipri. Hon vill se mer öppenhet och debatt kring Jas kostnader, särskilt i och med Saabs starka roll i landet.

– Det finns väl egentligen ingen inhemsk konkurrens på det sättet, utan Saab har ju en monopolställning, så jag vet faktiskt inte hur förhandlingssituationen ser ut, men det vore väl någonting som vore väldigt viktigt för politikerna att sätta sig in i, säger hon.