Lite vind i seglen runt Bornholm

0:58 min

För femtioförsta året hålls segeltävlingen Bornholm runt och 20 båtar deltar i år. Imorse började båtarna att ta sig i mål in till hamnen i Simrishamn.

Den första båten seglade i mål redan vid halvfyratiden. Det var den danska båten Essex Girl. Nyckeln till segern var en bra båt och fin laganda, säger Kim Koldskov, som är med för fjärde året.

–Det var en väldigt fin tur ända till vi kom till Rönne, där vi hade tre timmar utan vind.

Annars har problemet varit det motsatta. Under de senaste fem åren har det blåst kulingvindar under tävlingen, men i år var det tidvis stiltje, säger ordföranden i Simrishamns Segelsällskap Lars-Gustav Dahl.

–Man kan hoppas att fler ser att det inte är så hemskt och vågar sig hit för att delta.

PÅ 1970- och 1980-talen deltog uppemot hundra båtar, men rent allmänt har stora tävlingar fått färre deltagare på senare tid. Allt större båtar kräver fler man ombord. Men man behöver inte ha någon speciell typ av båt eller ett visst antal i besättningen för att vara med i Bornholm runt, säger Lars-Gustav Dahl.

–Det fungerar som i golf att de har olika handikapp, beroende på vilken båt de har.

I fjor vann båten First i Gislöv. Men i år hamnade de tre minuter efter de danska vinnarna och är lite besvikna, då de kommer gående på kajen. Men receptet på en lyckad seglats har de ändå klart för sig, bland annat hemlagad lasagne, god planering och gott kamratskap, säger Mats Olsson, som är del av besättningen.

–Vi är ett glatt gäng och det gäller att hålla humöret uppe och att peppa varandra framförallt på natten och inte dega ner sig.