Medicinsk nyhet

Ny medicin mot alkoholism på gång

En helt ny sorts medicin mot alkoholberoende håller nu på att tas fram av svenska forskare och det tack vare känd Nobelpristagare från Göteborg.

Medicinen riktar in sig på stabilisera dopaminet som är det ämne som påverkar lusten till berusning, förklarar Nobelpristagaren och göteborgaren, professor Arvid Carlsson.

– Mekanismen är följande: Den berusning eller den ruskänsla som man får när man dricker alkohol försvagas. Man känner inte ruset och därför dricker man mindre.

-- I den mån man har druckit blir man inte lika trött efteråt därför att tröttheten motverkas, säger Arvid Carlsson.

-- Den här substansen kan lyfta och återställa dopaminfunktionen. Det handlar om en dubbel funktion - en stabiliserande funktion på dopaminsystemet.

Substansen, som är unik, kan alltså både höja och sänka dopaminnivåerna beroende på vilken rubbning man har i hjärnan.

Den har redan testats på råttor och i höst kommer forskare vid Karolinska Institutet att börja pröva substansen på alkoholberoende personer.

Arvid Carlsson tror att det inte behöver dröja allt för länge innan vi får tillgång till den nya medicinen.

– Ja, det kan nog gå ganska fort för vi har redan sett att den är väldigt mild när det gäller biverkningsprofilen. Man känner inte mycket obehag av medicinen och det är väldigt viktigt när det gäller en sådan sak. Det ska inte vara så att man ska tvinga i sig och må illa utan må ganska väl ut av den .

Maria Wendehög