USA diskuterar med rebeller hur Syrien ska styras

1:36 min

FN:s och Arabörbundets Syriensändebud Kofi Annan uttryckte i natt stor oro och befarar att ett stort slag hotar i Aleppo. Samtidigt kommer uppgifter om hur Vita huset vill att den syriska oppositionen ska agera efter Assads fall.

Det är den kraftiga  koncentrationen av militära styrkor och tunga vapen kring Aleppo, Syriens största stad, som djupt oroar Kofi Annan.

Ett slag om staden kan vara omedelbart förestående, sa han, och uppmanande som så många gånger förr det internationella samfundet att enas och att övertyga syrierna, om att en politisk lösningen är den enda vägen ut ur krisen.

Ledningen i oppositionsgruppen Syriska nationella rådet, SNC, uppmanar omvärlden att agera utanför FN:s säkerhetsråd.

Eftersom Ryssland blockerar initiativen i säkerhetsrådet måste istället Arabförbundet och FN:s generalförsamling se till att omvärlden gör något för att stoppa våldet i Syrien, heter det i ett uttalande från oppositionsgruppen.

Samtidigt rapporteras att USA för allt mer detaljerade strategidiskussioner med de syriska rebellerna om hur landet bör styras efter regimen Assads fall.

Bland annat varnar Obama-administrationen syrierna för att helt upplösa president Bashar al-Assads hatade myndigheter och säkerhetsapparat när regimen fallit, rapporterar tidningen Washington Post.

Tjänstemän med insyn i förhandlingarna säger att de strävar efter hjälpa rebellerna att lära från amerikanska misstag i Irak efter Saddam Husseins fall, då upplösningen av landets armé och andra institutioner utlöste ytterligare våld och kaos. 

Enligt uppgifter från både Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, med bas i London och Lokala samordningskommittérna i Syrien är nu antalet dödade sedan upproret började förra våren över 20 000.

Merparten av dem är civila offer, uppger de båda organisationerna.