Kyrka vägrade viga afroamerikanskt par

Ett par i Mississippi fick sitt livs chock när pastorn i församlingen de tillhörde sade att bröllopet de planerat inte kunde hållas i kyrkan därför att de var svarta, rapporterar ABC.

Charles and Te'Andrea Wilson i Crystal Springs, Mississippi, hade planerat bröllopsdagen länge. De hade skickat ut inbjudningar och tryckt upp häften till gästerna.

Men dagen före paret skulle gifta sig, i den baptistkyrka dit de brukar gå, så fick de beskedet av en pastor: De var tvungna att hitta en ny lokal – eftersom de är svarta.

Deras församling First Baptist Church har sedan den bildades 1883 aldrig vigt ett afroamerikanskt par. Enligt pastorn Stan Weatherford har församlingsmedlemmar både hotat tvinga bort honom från sin post och själva lämna kyrkan om bröllopet genomförs.

Därför väljer pastorn, som själv är vit, att viga paret Wilson i en kyrka med bara afroamerikanska medlemmar.

– Min nioåriga dotter brukade följa med oss till kyrkan. Hur ska man kunna säga till en nioåring att vi inte får gifta oss här eftersom vi är svarta, säger Charles Wilson till tv-kanalen ABC.

Nyheten om bröllopsflytten har väckt vrede i Crystal Springs, en liten förort till Jackson i Mississippi i södra USA.

– Kyrkan var deras hem, säger Crystal Springs-bon Theresa Norwood. Vad skulle Jesus ha gjort? Han skulle ha vigt dem, utan tvekan, eftersom vi alla är guds barn.

Enligt pastorn Stan Weatherford är hans beslut att flytta vigseln från den egna kyrkan en kompromiss för att både se till att paret Wilson kunde gifta sig och att tillgodose "ett behov inom vår församling".

Ekot