"Klart med de flesta av Greklands åtstramningar"

Greklands politiska ledning har lyckats enas om de allra flesta av de hårda åtstramningar som krävs för att man ska få vidare ekonomisk nödhjälp från omvärlden. Det meddelar en insatt källa på söndagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Förhandlingar har pågått i Aten för att hitta ekonomiska lösningar och besparingar till ett värde av 11,5 miljarder euro och enligt källan så har de grekiska ledarna nu bara kvar att hitta den sista en och en halv miljarden euro.

Det är i så fall betydligt närmare än man var förra veckan då de tre regeringspartierna misslyckades med att enas om en lista på föreslagna åtgärder.

– De politiska ledarna är inte oeniga om något, de diskuterar bara alternativa förslag för att skydda dem med låga pensioner eller inkomster, säger källan, inblandad i förhandlingarna, till Reuters.

Samtidigt som förhandlingarna pågår är företrädare för långivare från EU, internationella valutafonden IMF och Europeiska centralbanken på besök i landet. De avgör om Grekland gör det landet ska för att uppfylla villkoren för att beviljas förnyade nödlån och kommer att återvända i september då ett sådant beslut ska tas.

Grekiska fackförbund GSEE anklagade i fredags långivarinstanserna – trojkan som den kallas – för att skapa misär för landet, skriver Reuters.

– Trojkans män kom till Grekland som läkare och skrev ut medicin för att rädda Grekland och det grekiska folket, men i slutändan visade de sig vara kvackslavare, sade GSEE:s ledare Yannis Panagopoulos.

Förhandlingarna inom den grekiska regeringen fortsätter på måndag.

Ekot