Blandade reaktioner på ny HD-praxis

1:54 min

Regeringen förhåller sig strängt avvaktande till Högsta domstolens nya hållning med mer individuella och kortare straff för narkotikabrott. Bland tidigare dömda brottslingar välkomnas dock utvecklingen.

Jackie Nylander har en 27-årig kriminell bana bakom sig, men är i dag vänsterpartistisk ledamot i Stockholm stads kommunfullmäktige.

– Jag tycker det är jättebra, att tänka om i de här banorna. Som det sett ut hittills har det varit katastrof, mördare, våldtäktsmän och pedofiler har ju fått lägre straff än vad narkotikainnehavet har varit.

Det var med ett avgörande i juni förra sommaren som HD inledde en radikal omläggning av domstolspraxis vad gäller straffen för narkotikabrott. Påföljderna var tidigare ofta direkt kopplade till typen av narkotika och vilken mängd.

– De har dömts efter det här stelbenta sättet som var förut, bara sort och mängd, och man vet väldigt lite om omständigheterna i det enskilda fallet, säger justitieråd Stefan Lindskog.

När HD nu tagit hänsyn till fler omständigheter, som om narkotikaförsäljning riktat sig till vuxna eller ungdomar, har resultatet ofta blivit kortare straff, ibland halverade, jämfört med tidigare. De längre straffen reserveras för brottslingar en bit upp i droghandelns hierarkier.

Strafflängder för narkotikabrott är sedan gammalt en känslig politisk fråga.

Justitieministern vill inte kommentera HD:s nya hållning, men Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber tycker att förändringen kommit hastigt.

– Vi följer utvecklingen väldigt nära, framför allt hur den tolkas i underrätter ute i landet. Och känner vi att det finns skäl därefter kommer vi att se över.

På vilket sätt se över?

– Då får man väl göra en utredning från politiskt håll och titta på om vi tycker att de här domarna speglar den lagstiftning som vi vill ha.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill inte heller kommentera utvecklingen, medan Vänsterpartiet välkomnar de mildare straffen.