hälsa

Bubbelpooler och badtunnor kan ge sjukdomar

1:26 min

Bubbelpooler kan ge sjukdomar om de är orena och inte sköts på rätt sätt. Offentliga bubbelpooler kontrolleras av myndigheter, men på privata anläggningar brister hygienåtgärderna.

Men i privata och hotell- och konferensanläggningars pooler brister hygienen säger Görel Allestam biomedicinsk analytiker på Smittskyddsinstitutet.

– Det är viktigt att rengöra med klor eller desinfektion, eftersom vi hoppar ner i bubbelpoolerna med bakterier på kroppen, och även drar med jordbakterier däri kanske, säger Görel Allestam biomedicinsk analytiker Smittskyddsinstitutet.

Hon badar inte själv i bubbelpooler eller badtunnor som är privata eller finns på hotell- eller konferensanläggningar.

– Nej jag avstår. Helt klart!

Och i en enkät på stan i Luleå svarade tre personer vi frågade efter varandra, att de inte litar på vattnet i bubbelpooler överhuvudtaget.

Bubbelpooler är särskilt svåra att hålla rena eftersom bakterier frodas då det finns många slangar och teknik under poolen för att det ska bli luftbubblor. Det är också hög temperatur i dem och bakterierna trivs.

– Det måste då vara en bra genomspolning med klor och desinfektionsmedel, för när vattnet står still i slangarna byggs bakterierna på, säger Görel Allestam Smittskyddsinstitutet.