Storsjöyran

Storsjöyran måste satsa på sociala möten

5:31 min

Musiken har tystnat och i Östersund sopas resterna efter helgens festival upp. Storsjöyran 2012 är över för i år och återigen tappar man besökare. I år var det ca 2500 färre besökare än ifjol och yrangruppen säger att det beror på det ostadiga vädret.

Anders Nordvall, vid Etour Turismforskningsinstitutet i Östersund, tror att vädret bara är en faktor att Storsjöyran tappar besökare.

- Sedan är det en ökad konkurrens med många festivaler och ett stort evenemangsutbud i hela Sverige. Samtidigt som Storsjöyran också i år konkurrerar med OS och tv-soffan, menar Anders. 

Anders Nordvall vid turismforskningsistitutet Etour i Östersund tror att Storsjöyran måste försöka förstärka festivalen ur en social aspekt för att kunna överleva. Festivalens besökare värderar de sociala upplevelserna väldigt högt.

- Att umgås med vänner, träffa nya personer, att kunna vara ute med familjen. Det är mycket det som är förväntningar och motiv till att man besöker en festival som Storsjöyran, säger Anders, efter att man på Etour gjort en enkätundersökning bland helgens festivalbesökare.

Under de senaste åren har man gjort olika studier på Storsjöyran och bland annat i en färsk studie fick 580 personer svara på enkätfrågor och 250 personer blev intervjuade under årets festivaldagar. Det man kunde utläsa av studien var att den musikaliska upplevelsen som artister och band är viktiga, men man kunde också se att de sociala upplevlserna anses minst lika viktiga.

- Man är idag duktig på att leverera väldigt bra musikaliska upplevelser och jag tror att både Storsjöyran och andra festivaler kan bli duktigare och bättre på att erbjuda sociala miljöer, sociala platser och sociala aktiviteter. Möjligheter för människor att träffas och umgås på ett ännu bätre sätt, menar Anders.

Anders säger att Storsjöyran såklart inte kan fortsätta att tappa tusentals besökare år efter år.

- Man behöver ju vänd den trenden och hellre locka fler besökare för att överleva, så klart, avslutar Anders.