Tillväxtverkets nöjesnotor ska redas ut på möte

1:45 min

Näringsdepartementet har kallat generaldirektören för Tillväxtverket till möte i nästa vecka efter avslöjandet om verkets vidlyftiga personalfester och konferenser.

– Ja, det är anmärkningsvärda belopp och det är ju så här att vi måste vara rädda om skattebetalarnas pengar, säger Marita Ljung, statssekreterare på Näringsdepartementet.

Kan Näringsdepartementet acceptera att man på det här sättet bjuder personal på alkohol och stora middagar?

– Jag tycker inte att det är acceptabelt, säger Marita Ljung.

Under förmiddagen har hon varit i kontakt med Tillväxtverkets generaldirektör för att få bakgrunden till den vidlyftiga internrepresentationen. I nästa vecka kommer hon och generaldirektören att träffas.

– Jag kommer att ha ett samtal för att informera mig om höra vad man vidtagit för åtgärder men det är generaldirektörens och styrelsens ansvar att de här sakerna sköts på ett korrekt sätt, säger Marita Ljung.

Slottsvistelser, vinprovningar, middagar på lyxrestauranger, liftkort och spa i samband med seminarier och ledningsmöten - för 7,5 miljoner samt internutbildning och konferenser för ytterligare 9 miljoner - totalt alltså 16,5 miljoner kronor sedan januari 2010. Det skriver Dagens Nyheter.

Men det är bara på den så kallade medarbetardagen varje år som samtliga 350 personer är medbjudna, det skriver Dagens Nyheter. I år hölls middagen på Grand hotel i Stockholm och tjänstemännen bjöds på flott middag med flera olika viner till.

Middagen gick på närmare 1500 kronor per person, totalt 428 000 kronor. Det trots att myndigheten har en policy om att middagar ska kosta högst 600 kronor per person.

Tillväxtverket har 11 kontor och finns på 9 orter i Sverige - huvudkontoret ligger i Stockholm. Myndigheten startade 2009 när Nutek, Glesbygdsverket och institutet för tillväxtpolitiska studier slog ihop.

– Vi har ju en delegationsordning där cheferna på avdelningsnivå har ett stort ansvar och förtroende och det här klart att tittar jag på den här sammanställningen är jag ju chockad över uppgifter och sammanställning så att det är inte acceptabelt att man avviker från den policy som är beslutad och antagen, säger Christina Lugnet, generaldirektör för tillväxtverket och ytterst ansvarig.

I februari godkände Henrik Söderhielm, ansvarig revisor på Riksrevisionen, Tillväxtverkets revisionsberättelse för 2011. För det året har han inte särskilt tittat på representationskostnaderna.

Detta för att de i förhållande till andra utgifter, inte har varit tillräckligt stor för att den särskilt ska granskas. Därför kan han inte heller uttala sig om den summa Tillväxtverket lagt på representation är rimlig eller inte.

Caroline Åkerlund, Mari Forsblad och Mimi Billing