
Utländska arbetare håller igång svenska jordbruk
Många arbetsgivare inom jordbruket och skogsindustrin är i dag tvungna att söka arbetskraft utomlands, eftersom få svenskar är villiga att ta jobben. Enligt arbetsgivarna är det framförallt nu under sommaren när behovet av säsongsarbetare är stort som problemet blir akut.
– Alla de här hästhagarna, att klippa gräs och allting, säger Oleg Bondarenko, agronom från Ukraina och en av de som kommit hit för att arbeta på lantgård.
Är det hårt arbete?
– Nej, nej. Det är utomhusarbete i friska luften och i solen. Det är mycket trevligt jobb.
Oleg Bondarenko har jobbat på gården i flera år. Här tillbringar han somrarna och vintrarna är han hemma i Ukraina, tillsammans med sin familj. Han vill inte säga att han är glad att svenskar inte vill ha det jobb han nu har, bara att han är glad att vara här.
– Jag är inte glad. Men jag gillar att vara i Sverige, och jag gillar att göra det här jobbet.
Gården som Oleg Bondarenko jobbar på drivs av Leif Zetterberg, tidigare centerpartistisk politiker och i dag jordbrukare.
– Att hitta säsongsarbetare i Sverige, det är svårt. Man vill ju klart ha arbete hela året om man bor här i Sverige, säger Leif Zetterberg.
Leif Zetterberg har haft arbetare från Östeuropa på gården i tio års tid. Han konstaterar att det är svårt att hitta svenskar som vill jobba, men varför det är så är svårare att svara på.
– Det är svårt att säga. Det finns ju de som vill. Men man söker sig till andra arbetsuppgifter och det kan väl ha att göra med att det är ett hårt arbete och att man hittar andra arbetsuppgifter som man tycker verkar mer spännande.
Det är många som liksom Leif Zetterberg börjat söka arbetskraft utomlands. Enligt Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, råder på flera håll brist på arbetskraft året om, till exempel inom mjölkproduktionen. Men särskilt akut blir alltså problemet under sommaren med de säsongsrelaterade arbetsuppgifterna, som plantering inom skogsbruket och att plocka grönsaker. Men det råder även brist på mer kvalificerad arbetskraft som den Oleg Bondarenko står för.
Samma bild har man på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, där Peter Lundqvist är del i ett projekt rörande utländsk arbetskraft i lantbruket. Han tror att det finns många svenskar som vill jobba inom jordbruket, men att det finns många hinder.
– Det är inte alltid så lätt att få det att fungerar just under säsong. Det ska man ha möjlighet att kombinera det med sin övriga tillvaro. Det kan vara att man inte har rätt kompetens, och en del vill inte ha den här typen av arbete helt enkelt. Så det finns många olika orsaker till detta, säger Peter Lundqvist vid SLU.
Jordbrukaren Leif Zetterberg har i dag slutat söka arbetare i Sverige, och förmodligen många med honom. Men inne i Bålsta, strax söder om Leif Zetterbergs gård, träffar jag studenten Markus. Han tillhör de som faktiskt gärna hade jobbat inom jordbruket, och han har sökt flera sådana jobb för sommaren, men förgäves.
– Ja, jag gjorde det, hos några lokala bönder, säger Markus.
Vad sa de då?
– De behövde inte hjälp just i år faktiskt. Jag ska väl söka igen nästa år.
Anton Dyrssen
SR International