Franske filmaren Chris Marker död

2:17 min

Uppdaterad 31 juli kl 09.30
Den inflytelserike franske filmaren Chris Marker avled i sitt hem i söndags, på sin 91:a födelsedag.

Han var framför allt dokumentärfilmare och fotograf, men även poet och författare. Och aktiv in i det sista. Bland annat med interaktiva multimedia-verk.

I Sverige har han inspirerat filmare som Erik M Nilsson och Carl Henrik Svenstedt.

Chris Marker räknas in bland de mest inflytelserika regissörerna under efterkrigstiden men trots att han samarbetade med de franska nya vågen-regissörerna under 60-talet, så bildade hans filmer en egen genre, säger Carl-Henrik Svenstedt.

Chris Marker som var döpt till Christian François Bouche-Villeneuve tog sig namnet Marker på uppmaning av Alain Resnais, som han samarbetade med på 60-talet, enligt filmaren och författaren Carl Henrik Svenstedt.

Chris Marker regisserade den banbrytande science fiction-filmen Terrassen (La Jetée) från 1962. Filmen som består nästan uteslutande av stillbilder inspirerade Terry Gilliam till succén De 12 apornas armé 1995.

Bland hans mest kända filmer finns också Le fond de l'air est rouge, Sans soleil och AK.

Carl-Henrik Svenstedt som också träffade Chris Marker vid två tillfällen beskriver honom som en "stillsam zen-gestalt" som älskade kvinnor och katter. 

Svenstedt beskriver den inspiration som filmen Terrassen har varit för så många filmare och filmälskare världen över:

– Den filmen är lika perfekt som en fuga av Bach. Det finns inte ett fel i den filmen. Den flyter fram, den är musikalisk, den är vacker, den har ett fantastiskt politiskt innehåll. Man ska komma ihåg att Chris Marker var en kämpande humanist.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se