Svenska UD har hämtat ut Modig

1:38 min

De kubanska myndigheterna släppte i kväll den svenske ungdomspolitikern Aron Modig från det förvar han suttit i under några dagar.

– Aron Modig har släppts nu av de kubanska myndigheterna. Han befinner sig med svenska ambassadens personal och kommer att få hjälp och stöd så han kan ta sig hem till Sverige så snart som möjligt, säger Anders Jörle, presschef på UD.

När det sker vet inte UD.

Frisläppandet av Aron Modig meddelades vid ett möte på kubanska utrikesdepartementet tidigare i dag.

Tidigare under dagen dök Aron Modig överraskande upp på en presskonferens som kubanerna anordnat tillsammans med Angel Carromero, den spanjor som körde olycksbilen då den kände kubanske dissidenten och regimkritikerna Oswaldo Paya omkom.

Det har funnits påståenden om att Payas och Modigs bil prejades av vägen av kubaner. På presskonferensen förnekade båda att de skulle ha sett något annat fordon.

De erkände också att de var på Kuba för att överlämna pengar till oppositionen. Aron Modig sade på engelska och tolkad till spanska:

"Jag har förstått att sådant inte är lagligt på Kuba och jag vill be om ursäkt för att jag kommit hit och haft illegala aktiviteter," sade Modig.

Denna presskonferens visste svenska UD inget om. Inte heller om vad som sas under den, annat än medias repportering. Anders Jörle igen.

– Däremot fick vi då sen information om att han skulle släppas fri och ambassadören och en medhjälpare har kunnat åka och hämta honom där han vistats de senaste dagarna.