Nytt lagförslag vill försvåra aborter i Rumänien

2:31 min

I USA och flera europeiska länder ökar abortmotståndet och på många håll är abortlagstiftningen på väg att ändras. Senast i raden är Rumänien där det just nu finns ett förslag i parlamentet avsett att minska antalet aborter i landet. Människorättsorganisationer varnar nu för att den nya lagen om den träder i kraft kommer att få kvinnor att återgå till farliga illegala abortmetoder som användes under kommunisttiden.

Förslaget går ut på att en kvinna som vill göra abort först måste se sitt foster på ultraljud och skriva på ett papper om att hon är beredd att ta ett liv, berättar Iustina Ionescu advokat på människorättsorganisationen ECPI. Kvinnan måste fundera i fem dagar och först vid ett tredje läkarbesök får aborten utföras.

För kvinnor på landet som ofta måste resa flera timmar för att komma till ett sjukhus kan detta sammantaget leda till att man går tillbaka till de farliga gamla metoder som användes under Ceausescutiden, säger Iustina Ionescu.

Under kommunisttiden var abort och preventivmedel förbjudet i Rumänien. Landets ledare Nicolai Ceausescu ville ha en stor befolkning som skulle bygga upp landets industri och försvara Rumänien mot väst. Födslotalen steg men många graviditeter var oönskade. Mer än 100 000 barn hamnade på barnhem och illegala aborter blev lösningen för många kvinnor. En av dem var Daniela Dragichi.

– Det gjorde fruktansvärt ont, minns Daniela Dragichi. Jag fick en trasa i munnen som skulle hindra mig från att skrika. Ceausescu kallade det för födslofrämjande politik. För mig var det bara omänskligt.

Enligt parlamentsledamoten Sulfina Barbo som skrivit lagförslaget handlar det om att få fler barn att födas för att få bukt med Rumäniens åldrande befolkning. Det har också varit ett problem, säger hon, att abort blev en frihetssymbol för rumänskor efter revolutionen.

– Abort har använts som ett preventivmedel, säger Sulfina Barbo.

Iustina Ionescu håller med om problematiken men menar att den beror på dålig tillgång till - och information om - preventivmedel. Hon välkomnar den debatt som abortlagförslaget skapat och hoppas att politikerna inför obligatorisk sexualundervisning i skolorna redan från i höst.