Samerådets röst i Arktiska rådet kan minska

1:35 min

Blir EU medlem i Arktiska rådet, kan betydelsen av Samerådets röst minska. Ett medlemskap kan nämligen leda till att EU utövar påtryckningar för att se till att EU-länderna röstar likadant, säger Tom Arnbom, arktisexpert på Världsnaturfonden.

-Normalt inom EU försöker EU koordinera de olika länderna, så att de röstar åt samma håll, och det finns en risk att EU kan koordinera hur de ska hantera frågorna i Arktis mellan Sverige, Finland och Danmark.

Tidigare i år ansökte EU om en så kallad observatörsplats i Arktiska rådet. Rådet består av åtta representanter från de arktiska länderna och sex representanter från de arktiska urfolken, däribland samerna.

Samtliga dessa har rösträtt och Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden, menar att även om en observatörsplats inte hade inneburit rösträtt för EU, så finns det en överhängande risk att EU skulle försöka få medlemsländerna att rösta likadant. Något som hade minskat betydelsen hos Samerådets röst i Arktiska rådet.

- Det finns enorma tillgångar av gas här uppe, samt fiskereurserna som är något som man inte vet hur stora de är uppe i Arktis. Så det är inte bara EU, utan många andra länder som vill vara med i Arktiska rådet nu, säger Tom Arnbom.

Vad är det för problem med det här? Påverkar det Sverige?

- Det stora problemet är att det finns en stor samförståelse mellan de arktiska länderna och om EU kommer in i det här kan de börja bestämma i ett mer sydligt europeiskt perspektiv, vad som är viktigt för dem, tex fisket. Så att fiskeflottor från södra europa försöker påverka så att de får större andel i Arktis än de nordliga delarna av europa får, berättar Tom Arnbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio