KDU-ordföranden hemma i Sverige

KDU:s ordförande Aron Modig är nu åter hemma i Sverige, meddelar Kristdemokraterna i ett pressmeddelande. Modig släpptes av kubanska myndigheter i går, måndag, efter att ha suttit i förvar sedan en bilolycka.

Vid halv ett-tiden kom först ett inlägg på Twitter som talar om att det är skönt med europeisk mark under fötterna.

Men exakt var han befann sig ville svenska UD inte kommentera då av konsulära skäl.

Modig som suttit i förvar sedan olyckan förra veckan där en kubansk regimkritiker omkom, förnekade i går på en presskonferens i Havana att bilen de färdades i vid olyckan skulle ha prejats av vägen av kubaner.

– Jag är mycket glad att Aron Modig nu är åter i Sverige och vilar ut tillsammans med sin familj, kommenterar Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Den spanske politikern Ángel Carromero, som körde bilen då den kubanska regimkritikern Oswaldo Payá omkom, utreds nu för mord, enligt nyhetsbyrån AFP.

Payá och ledaren för den regimkritiska MCL-rörelsens ungdomsförbund, Harold Cepero, omkom den 22 juli då deras bil kolliderade med ett träd. Oppositionella på Kuba misstänker att bilen prejades av vägen, men både Carromero och Aron Modig, ordföranden för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) som var med i kraschen, säger att det var en olycka.

Carromero riskerar tio års fängelse, enligt AFP. Modig tilläts dock lämna Kuba, "trots de illegala aktiviteter han bedrev" och att han bröt mot villkoren för sitt turistvisum, skriver kommunistpartiets tidning Granma i en ledare.

De illegala aktiviteterna som åsyftas är att Modig och Carromero ska ha rest till Kuba med "syfte att finansiera" MCL, som startades av Payá, och att hjälpa till med grundandet av rörelsens ungdomsförbund. Pengarna ska enligt Granma ha kommit från kristdemokrater i Sverige.

De två hade precis lämnat över pengarna och var på väg mot staden Santiago när olyckan inträffade, skriver tidningen.

Ekot/TT