Höjdare inför rätta i korruptionshärva i Brasilien

1:41 min

Högsta domstolen i Brasilien inleder i dag en rättegång som ger president Dilma Rousseffs korståg mot korruptionen i landet ytterligare vind i seglen.

Under sitt första år som president avskedade Rousseff sju ministrar för korruption. Nu står tidigare högt uppsatta medlemmar i hennes eget Arbetarparti inför rätta, anklagade för röstköp i parlamentet.

När skandalen avslöjades 2005 döptes den snabbt till el mensalaô, månadslönen. Ett välvalt namn eftersom skandalen bestod i att dussintals parlamentariker från oppositionen fick en månadslön på omkring 70 000 kronor för att rösta på regeringens förslag.

Pengarna, sammanlagt uppemot en halv miljard kronor, kom från statliga företag och stiftelser som på olika sätt mjölkades på resurser och som sedan slussades in i ett komplicerat system vars slutstation alltså var ett extra svällande lönekuvert till dussintals parlamentsledamöter inom oppositionen.

De 50 000 sidor som förundersökningen består av är fyllda av närmast surrealistiska detaljer om hur systemet fungerade.

Det var några av den dåvarande presidenten Lula da Silvas närmaste män som låg bakom konstruktionen.

In i det sista försvarade Lula sina medarbetare och hävdade att de var utsatta för en komplott från oppositionens sida.

Men när bevisen blev överväldigande bad Lula nationen om ursäkt, försäkrade att han lurats av sitt eget parti och avskedade de utpekade.

Men när Högsta domstolen efter sju års förundersökning nu inleder rättegången är det många som tror att Lulas teflonskydd kan komma att rämna.

Men hans efterträdare och partikamrat, dagens brasilianska president Dilma Rousseff, står inte bara fri från alla misstankar – för henne är rättegången ett stöd för det korståg mot korruptionen som hon inledde från sin första dag som president.

Och även om korruptionen långt ifrån är utrotad, så krävs det numera mer kreativitet för att vara korrupt i Brasilien än förr.