Kiruna

Ballongfärd skjuts fram ett år

1:16 min

En gigantisk forskningsballong som skulle lyfta upp ett stort teleskop i stratosfären kan inte lyfta i sommar.

Det är besvärliga vindar som har ställt till det på rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

– Det känns tungt förstås, det är ett ganska brutalt slut för vår verksamhet här uppe. Vi har varit här sen slutet av maj, säger Mark Pearce, professor i astropartikelfysik vid KTH, som leder projektet.

Det har varit en lång väntan för forskarna bakom projektet Pogolite. Ballongsläppet misslyckades förra sommaren på grund av skador på ballongen.

I sommar har hela juli passerat utan att det har gått att få iväg ballongen som är dubbelt så stor Globenarenan i Stockholm.

– Det är alldeles för mycket vind över Esrange helt enkelt. Det är ett lågtryck som har oscillerat fram och tillbaka under hela juli i princip. Det har varit svårt att förutsäga från vilket hålla vindarna kommer. Det tar flera timmar att blåsa upp ballongen så det måste finnas en prognos som håller ganska länge, säger Mark Pearce.

Tanken med flygningen är lyfta upp det två ton tunga teleskopet ovanför atmosfären för att på en höjd av 40 kilometer kunna studera kompakta neutronstjärnor och den strålning de avger.

Planen är att ballongen ska föras västerut i ett varv över Grönland, Kanada, Ryssland och tillbaka till Sverige med hjälp av vindarna i stratosfären. Men de vindarna har mattats av för i år.

– Det är redan beslutat att vi flyger nästa sommar, säger Mark Pearce.