Kalmar län

Arla sänker priset till mjölkbonden

1:15 min

På onsdagen sänkte Arla det pris som bönderna får för sin mjölk. Sänkningen på fem öre per kilo mjölk är den andra på kort tid. Enligt många mjölkbönder innebär det nya priset att verksamheten knappt går runt.

Exakt vad bönder får varierar lite på hur stor deras verksamhet är och om de är ekologiska eller inte, men priset för samtliga har sänks med först 20 öre, och sedan 5 öre till per kilo.

För många bönder innebär det att de får runt 2,80 kronor litern. För många bönder är det här svårt att tåla, med tanke på att det ska vara de själva som äger Arla.

– Det innebär att jag inte har råd att köpa kraftfoder längre, så jag får väl snåla in någonstans, säger Tomas Zander som är ekologisk mjölkbonde på Öland.

Större sänkning för ekologiska bönder

– Mjölkpriset som är nu, det täcker knappt produktionskostnaderna. Sedan får man hoppas att det vänder. De lovade det, att till hösten vänder det, men nu sänker de istället. Jag vet inte hur länge man har råd och hålla på att vara mjölkbonde.

Tomas Zander, som är ekologisk mjölkbonde, har fått extra mycket sänkningar om man jämför med konventionella mjölkbönder, vilket beror på att Arla rekryterat mer ekologisk mjölk än vad som gått åt.

– De sänkte ekotillägget med 50 öre, det svider rätt bra.

"Vi ägare har inte en susning"

Tomas Zander säger att för att gå runt och vara lönsam behöver han minst en krona till. Han har svårt att förstå varför Arla satsar på marknaden utanför Sverige.

– Det känns onödigt att göra stora satsningar utomlands när det bara blir sämre på hemmaplan, det vore kanske bättre att koncentrera sig på hemmaplan. Vi som är ägare har inte en susning om vad det handlar om eller när vi får tillbaka pengarna eller hur mycket vi stoppar dit, säger han.

Arla har 3 865 mjölkbönder och driver 14 mejerier i Sverige.