Eurokrisen på väg till Tyskland

2:01 min

Under torsdagen är förväntningarna höga på att den europeiska centralbanken, ECB, ska presentera nya åtgärder för att mildra eurokrisen. Nu är det inte bara i södra Europa som krisen märks, också Europas ekonomiska motor Tyskland påverkas, säger doktor Gernot Nerb på IFO-institutet i München.

– Eurokrisen slår framför allt mot de tyska företag som förlitar sig på export till södra Europa. Globala företag tuffar på bra, säger Gernot Nerb, doktor i nationalekonomi och expert på industri.

Allt mer pekar mot en avmattning också i Tyskland. Stora företag som Siemens, stålkoncernen Thyssen Krupp och världens största kemiföretag BASF har rapporterat vinster under förväntningarna. Den största banken Deutsche bank ska minska personalen med nästan 2 000 personer.

Dessutom har institutet Moodys sänkt utsikterna för både banker och den tyska statens kreditvärdighet. Och som lök på laxen kom IFO-institutet i München med sin betydelsefulla mätning av företagsklimatet som försämrats.

– När indikatorn har minskat tre månader i följd, vilket den har nu, då är det slut på uppgången i ekonomin, det vet vi av erfarenhet, säger Gernot Nerb.

I dag är alla blickar riktade mot Frankfurt och ECB-chefen Mario Draghi. Det kan bli nya uppköp av statsobligationer från Italien och Spanien eller en räntesänkning, men Gernot Nerb tror att Europa och USA kanske gör något ihop, det vore en stark signal, säger han.