Syriska rebeller anklagas för tortyr

2:46 min

Nu kommer nya uppgifter om att rebellerna i Syrien gjort sig skyldiga till tortyr och rena mord. En video som publicerades i går sägs visa hur rebeller brutalt avrättar sina motståndare och det har väckt starka reaktioner.

Från västländerna har det ännu inte hörts mycket om de påstådda övergreppen. Ryssland däremot säger att det inträffade är bevis för att brott begås av båda sidorna. Rysslands vice utrikesminister kräver att båda sidorna stoppar våldet nu och han uppmanar väst- och arabländerna att se på situationen i Syrien också från den här vinkeln.

I 40 sekunder, ihållande eldgivning mot minst tre människor, enligt de skakiga videobilderna att döma redan innan skadade och blodiga. Männen som sägs tillhöra Berriklanen, troget lojala med regimen, anklagades för att har varit medlemar i Shabiamilisen. En av de dödade uppges vara klanledaren och parlamentsledamoten Zeino al-Berri.

Ett 30-tal rebeller fanns på platsen, eldgivningen började plötsligt, de flesta drog sig undan när skottsalvorna började ljuda och dammet från betong träffad av kulor spred som en dimma över platsen, kvar stod två skyttar. Men efteråt, som i en makaber trans, jubel och rop om att Gud är störst, döda kroppar som fallit ihop över varandra i en hög.

En annan video från när rebellerna intagit en polisstation visar jublande rebeller vid döda kroppar. En rebell skjuter huvudet av den redan dödade polischefen. Uppgifter om rebellers våld och utomrättsliga avrättningar har florerat en tid, men först nu tycks det ha fastnat på bild.

En annan händelse, en stolt rebell berättar hur en krypskytt avrättats efter en godtycklig rättegång. Bilder som ger perspektiv på det som regeringssidan ägnat sig åt, attacker mot bostadshus och massakrer av civila.

På marken fortsätter striderna i flera städer, inte minst i Aleppo. Rebellerna bestående av ett otal olika grupper har fått förstärkningar och gjort framsteg. De har skurit av transportleden till regeringsarmén, och tillfångatagna soldater uppger att kampviljan och moralen bland armésoldaterna är mycket låg.

Efter snart två veckors strider i Aleppo har regeringssidan inte nått någon framgång trots stridsflygplan och attackhelikoptrar. För de civila är situationen fortsatt svår. FN-organet World Food Programme skickar nödhjälp till Aleppo för att råda bot på den värsta krisen.

För att understryka rebellernas splittring, ledaren för Fria Syriska armén kritiserade i skarpa ordalag den nya politiska koalition som säger sig bilda en exilregering i Kairo. Enligt FSA är det bara ett gäng lycksökare som försöker dra personlig nytta av rebellernas framgångar.