Obama auktoriserar stöd till syriska rebeller

1:29 min

USA:s president Barack Obama har undertecknat en hemlig order, som auktoriserar amerikanskt stöd till de syriska rebellerna. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Det är genom ett speciellt underrättelsedirektiv som den amerikanske presidenten ger CIA och andra amerikanska underrättelseorganisationer rätt att stödja de syriska rebellerna, rapporterar tv-kanalerna CNN och NBC.

Vita huset har inte velat kommentera medieuppgifterna som kommer i ett läge där Vita huset hamnat under press om att stödja oppositionen i den allt blodigare konflikten. Vita huset har också signalerat att stödet till rebellerna kommer att trappas efter att FN:s säkerhetsråd förra månaden återigen misslyckades med att enas kring sanktioner mot ledningen i Damaskus.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till anonyma tjänstemän, är USA inte i nuläget berett att skicka vapen till rebellerna, bland annat för att man tycker sig veta för lite om rebellgrupperna.

USA ger i stället kommunikations- och underrättelsestöd, exempelvis om regimstyrkornas truppförflyttningar, medan allierade förser rebellgrupper med vapen.

USA ska också samarbeta med Turkiet, Saudiarabien och Qatar i en bas i Adana södra Turkiet där kommunikationsmateriel och militärt stöd till Assadmotståndarna fördelas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I området finns också en amerikansk flygbas.