ECB lämnar räntorna oförändrade

1:30 min

ECB lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 0,75 procent. Däremot kom inga klara besked om nya stödåtgärder för krisländer i Sydeuropa som många hade hoppats på, vilket fick börserna att vända neråt.

"Vi kommer att göra vad som krävs för att rädda euron." Med de orden skruvade ECB-chefen Mario Draghi förra veckan upp förväntningarna på dagens ECB-möte, där många hoppades på nya stimulanser från den europeiska centralbanken. Man ville se att ECB ännu en gång stödköpte spanska och italienska statspapper för att få ner de alltför höga räntorna i de länderna, men ordförande Draghi gav inga klara besked om nytt stöd.

– ECB kan komma att agera på den öppna marknaden i tillräcklig omfattning för att uppnå målen, sa Mario Draghi på dagens presskonferens.

Han öppnade med andra ord för stödköp, men gav knappast några löften. Istället sa han att ECB inväntar att EUs stödfonder ska gå in och stödköpa statspapper. Men för att det ska ske måste länder som Spanien be om det, och sådana förfrågningar har inte kommit in. Därför kan inte heller ECB agera.

– Även om vi står redo att agera så finns det ingen grund för det, sa Draghi.

ECB kom ändå med ett klart besked: styrräntan lämnades som väntat oförändrad på sin rekordlåga nivå på 0,75 procent. Det är bra för norra Europa, men för de svagare krisländerna i söder hade det varit bättre om räntan sänkts och det rejält till 0,0 procent.

– Det är en alldeles för hög nivå för Sydeuropa. Vill man hjälpa länder som Grekland och Spanien så skulle man ha sänkt räntan, säger Mats Persson, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Att det skulle öka risken för inflation i de länderna är inga problem menar Persson.

– Inflation är precis vad de länderna behöver för att få igång ekonomin, säger han.