Egyptens nya regering installeras i Kairo

1:52 min

I dag torsdag tillträder Egyptens nya regering. Teknokraterna dominerar i den första regeringen efter den tidigare presidenten Hosni Mubaraks fall.

I Egypten installeras den nya regeringen i dag. Det är den första demokratiskt valda regeringen i landet efter att Hosni Mubarak tvingades bort för ett och ett halvt år sedan.

En kompromiss mellan brödraskapet och militärrådets byråkrater. Så beskrivs den nya regeringen i egyptiska medier.

Många av namnen som premiärminister Hisham Qandil presenterat är bekanta – från Mubarak-eran men också från militärrådets övergångsstyre.

Ingen lär ha höjt nämnvärt på ögonbrynen när fältmarskalk Hussein Tantawi presenterades som försvarsminister. Det är han som de facto suttit på makten sedan Mubarak tvingades avgå.

Utrikesministern och finansministern från militärrådets övergångsregeringen, båda tidigare högt uppsatta regeringstjänstemän, får behålla sina jobb och fortsätter i den nya regeringen.

Muslimska brödraskapets Frihet- och Rättviseparti får tre av ministerposterna: bostads-, ungdoms- och utbildningsposterna.

Salafistorienterade Nourpartiet bojkottar regeringen. De blev häromdagen erbjudna miljöministerportföljen men tog det som en ren förolämpning av premiärministern och valde istället att helt stå utanför regeringen.

Den nya premiärministern Hisham Qandil är något av en doldis även om han själv varit ansvarig för de viktiga bevattningsfrågorna i övergångsregeringen. Han har i medier anklagats för att ha mycket nära band med Muslimska brödraskapet, men har själv tillbakavisat alla sådana uppgifter och sagt att han bara är en hängiven muslim.

Ett par kvinnliga ministrar finns i den 35 namn starka regeringen, men kritiker menar att regeringen ändå kunde blivit bredare.

Qandil säger själv att han är nöjd och kallar kabinettet för ett "folkets regering".

Av regeringens akuta arbetsuppgifter blir den viktigaste att ta tag i landets sviktande ekonomi. Bland annat ska ekonomiska reformer genomföras för att kunna få ett nödlån från valutafonden IMF.