Kalmar län

Arla: Sänkt pris beror på världsmarknaden

2:10 min

I veckan sänktes mjölkpriset för bönderna för andra gången på kort tid, och det gäller inte bara Arlas svenska bönder, utan i hela Europa. Även om man skulle höja priset på mjölken ser det inte ut att hjälpa – det är hela världsekonomin som gjort att situationen ser ut såhär, enligt Arla.

Trots det finns det mjölkkunder som är beredda att betala mer för att bönderna ska få skäligt betalt. Jenny Folkesson Hinke är en av dem.

– Ja absolut! Det är en sådan viktig sak, det är viktigt i ens kost och sedan tycker jag också det är viktigt att man vet var mjölken kommer ifrån, att det är svenska bönder och svensk mjölk.

Hur mycket tror du du skulle kunna betala innan det blev för dyrt?

– Det är jättesvårt att säga, men lite mer än man betalar nu.

15 kronor?

--Ja.

20?

– Jaa, kanske…

Där går smärtgränsen ungefär?

– Jaa, det är svårt att säga, men det är viktigt att det blir bra för alla.

Internationella priser

Men även om de svenska kunderna kanske skulle vara beredda att betala mer för att mjölkbönderna ska slippa att gå minus för att Arla betalar för dåligt, så skulle inte det lösa situationen, enligt Arlas vd Christer Åberg.

Det är de internationella priserna som är den stora boven:

– Det här är inte ett svenskt fenomen i huvudsak som driver det här. Det är det som sker på den internationella marknaden, och där är priserna enormt pressade. Det drabbar alla i mejeriproduktionen. Arlas omsättning är till tre fjärdedelar utanför Sverige, det påverkar därmed alla våra ägare. Vi har mjölkbönderna som ägare, och den intjäning vi har går oavkortat till mjölkbönderna, säger han.

Men vad ska ni göra för att lösa situationen?

– Det finns ju tyvärr ingen mirakelmedicin i det här läget. Vi jobbar hela tiden med att framförallt säkerställa den situation som är just nu, att maximera de priser vi kan få ut för våra produkter på marknaden. Men det handlar också väldigt mycket om att hela tiden hålla hårt i kostnaderna, där jobbar vi enormt aktivt. Men vi behöver draghjälp av världsekonomin för att det här ska vända långsiktigt.

Kritisk mot uppköp utomlands

Samtidigt är just Arlas engagemang utanför Sverige något som den öländske mjölkbonden Tomas Zander ifrågasätter:

– Jag kan ju inte världsmarknaden, och det är ju den som spelar in här, och säger Åberg så är det väl så i hans värld. Sedan kan man ju undra varför Arla måste köpa mejerier överallt, om man ändå inte kan betala, säger han.

– Istället för att göra stora satsningar långt borta, jag menar vi ägare har ingen susning om vad det handlar om, när vi får tillbaka de pengarna eller hur mycket vi stoppat dit.