Centern: Slopa regel för homosexuella blodgivare

2:17 min

Centerpartiet vill ta bort kravet om att män som har sex med män måste avhålla sig från sex i ett år för att få bli blodgivare. Partiledaren Annie Lööf säger till Ekot att hon anser regeln diskriminerande. Utspelet görs under Pridefestivalen i Stockholm, men ogillas av Förbundet för HBT-personers rättigheter - RFSL.

RFSL vill ha kvar karensreglerna för män som har sex med män medan Centerledaren Annie Lööf anser dem vara diskriminerande.

– Det kan inte vara rimligt att diskriminera enbart på sexuell läggning. För mig är det viktigaste hur människor lever sina liv, inte vem man älskar, säger näringsminister Annie Lööf.

– Därför så tycker jag att det är centralt att titta på formuleringen om sexuell läggning och i stället föra in riskbeteendet, för det måste vara det centrala oavsett om man gillar killar eller tjejer.

Men vad är det för diskriminering du menar?

– I dag är det så att är du homosexuell man får du leva i celibat i ett år till skillnad från en singelkille som är heterosexuell. Jag tycker inte att det är sexuell läggning som ska vara avgörande utan riskbeteendet.

Just nu pågår Stockholm Pride, och Centerledaren Annie Lööf ska gå i det stora tåget genom stan i morgon.

Fram till 2010 fick män som har sex med män överhuvudtaget inte lämna blod. Men sedan dess får de det under förutsättning att de kan intyga att de inte har haft sex med andra män under det senaste året. Detta oavsett om personen är singel eller lever i par.

Men Centerpartiets utspel om att slopa karenstiden på ett år gillas inte av RFSL - Förbundet för HBT-personers rättigheter.

I den här frågan håller nämligen RFSL med Socialstyrelsen om att karenstiden behövs. RFSL ser att förekomsten av hiv-viruset är 80 gånger högre i gruppen män som har sex med män jämfört med befolkningen i sin helhet. Att det tar över tre månader innan en hiv-smittad bildat antikroppar som syns i test gör det obligatoriska snabbtestet vid blodgivning otillräckligt, menar de.

– Det är ett faktum att det finns män som har sex med män som upplever karensreglerna för blodgivning som diskriminerande. Vi försöker förklara vad som är anledningen till att de finns och att det inte handlar om att diskriminera på grund av sexuell läggning, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund och fortsätter.

– Det handlar om att säkerställa att personer som är mottagare av donerat blod inte ska få hiv-viruset överfört.

Sätter Annie Lööf käppar i hjulet då för den här informationen?

– Jag hoppas inte det, jag hoppas att det här utspelet då i så fall kan vara en anledning till en större diskussion om hiv-prevention och hiv-politik i Sverige, säger Ulrika Westerlund.