Putin: Punkband förtjänar inte hårt straff

President Vladimir Putin har uttalat sig om brottsanklagelserna mot punktrion Pussy Riot, skriver Interfax. Han tycker inte att de förtjänar särskilt hårda straff, deklarerade han i dag inför reportrar i London, men betonar också att det är domstolens sak att avgöra.

Ett bombhot som visade sig vara falsklarm orsakade stor uppståndelse vid den domstol i Moskva där rättegången mot den ryska punktrion Pussy Riot pågår.

Chamovnitjeskij-domstolen utrymdes och ett stort pådrag med bombhund, brandbil och ambulans kördes till platsen.

En man hade ringt in ett hot till domstolen. Han uppgav att byggnaden var minerad och krävde att Pussy Riot skulle släppas på fri fot.

Snart stod det dock klart att det rörde sig om ett falsklarm. Anställda, besökare och journalister kunde därefter återvända till rättssalen.

Poliser med bombhundar genomsökte domstolen utan att hitta något misstänkt föremål.

– Sånt här händer ofta för att dra ut på förfarandet, uppgav domstolens pressekreterare Darja Ljach.

Samtidigt tänker pappan till Jekaterina Samutsevitj, som är en av de åtalade, stämma ett antal massmediebolag för förtal.

– Efter aktionen i kyrkan organiserades en kampanj mot min dotter. Jag kommer att lämna in en stämningsansökan för att skydda hennes anseende och ära, sade Stanislav Samutsevitj i dag.

Punktrion står åtalad för "huliganism" efter att ha genomfört en regimkritisk aktion i den ortodoxa Frälsarkatedralen i Moskva i våras och riskerar upp till sju års fängelse.

Fallet har väckt skarp kritik från internationellt håll och människorättsaktivister menar att rättsprocessen är politiskt motiverad.

Nyligen försökte anhängare till Pussy Riot att göra om punkbandets bedrift. Under pågående gudstjänst i Vladimir-katedralen i Sevastopol klev de upp ovanpå ambon, talarstolen, för att påbörja en "punk-bön" men det dröjde inte länge förrän säkerhetsvakter och församlingsmedlemmar stoppade dem.

TT