Motor

Bilentusiaster oroade för ny skrotbilslag

1:58 min

Det kan bli olagligt för andra än auktoriserade bilskrotar att plocka isär gamla bilar. Det är något som retar upp bilentusiaster.

Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen har tagit fram ett antal lagändringsförslag för att bekämpa problemet med oauktoriserade bilskrotar och miljöproblemen de medför.

Nu lägger de fram flera förslag hur lagen ska skärpas, något som upprör bilentusiaster i vårt område.

– Det tycker jag är fruktansvärt på grund av att vi Sverige har en stor motorhobby och många behöver reservdelar till sina bilar. De kanske inte har råd att köpa nya delar, eller så finns det inte att få tag på, säger Anders Bergqvist som själv brukar bygga om bilar.

Olagligt att meka

I rapporten föreslås det att endast auktoriserade bilskrotar ska få hantera uttjänta bilar. Då blir det olagligt för vem som helst att ta emot en skrotbil, något som kan drabba privatpersoner som gillar att meka.

Hans Wrådhe är chef för sektionen avfall och kemikalier på naturvårdsverket:

– Vår avsikt har inte alls varit att på något sätt försvåra för de som mekar med bilar som hobby och sköter det på ett miljömässigt bra sätt. Nu när vi har blivit uppmärksammade på att våra förslag till nya regler kan bli ett hinder här, så har vi backat lite och sagt att vi får titta över detaljerna igen. Man måste tydligt kunna dra gränsen mellan vad som är hobbyverksamhet och vad som är skrotning.

Hans Wrådhe säger att bilentusiasterna inte behöver vara oroliga, de har påpekat problemet nu när rapporten hamnar på miljödepartementets bord.

Katastrof för hobbyn

I Anders Bergqvists garage visar han upp ett av sina bilprojekt, som han har byggt av gamla bildelar.

– Om förslagen går igenom så blir jag orolig, för det vore en fruktansvärd katastrof för hobbybilssverige och för många som håller på med detta. Det är en stor social grej det här med bilar.