Kronoberg

Utförsäkras för andra gången

1:47 min

I början av oktober kommer omkring 35 personer i länet att utförsäkras för andra gången. De utgör runt en tiondel av dem som utförsäkrades första gången då de nya reglerna för sjukersättning började gälla för två och ett halvt år sen.

– De ska prövas igen för att se om de med hjälp av stöd från arbetsmarknaden möjligen kan börja jobba. Skillnaden från förra gången är att deras hälsotillstånd kan ha förändrats, säger Thomas Karlsson som är enhetschef på försäkringskassan i Växjö.

Arbetsförmågan skulle prövas

Den första oktober kommer alltså runt 35 personer i Kronoberg utförsäkras på nytt. När de nya sjukförsäkringsreglerna infördes i januari 2010 så utförsäkrades 328 personer i länet, vars arbetsförmåga skulle prövas.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik är det svårt att säga hur stor del av de utförsäkrade som har fått jobb eftersom det sedan dess tillkommit runt 200 nya personer. Men av de totalt 525 personerna som skickats från Försäkringskassan har nu 61 fått någon form av arbete.

Mer än hälften av dem som utförsäkras går tillbaka

Numera är det möjligt att undantas från utförsäkring om en person är så sjuk att det inte anses rimligt att man ska delta i arbetsförmedlingens program. Mer än hälften av dem som utförsäkras går tillbaks till sjukförsäkringen igen. En av dem är Nina Norén från Ljungby som nu ansöker om permanent sjukersättning.

– Visst trivdes jag med att jobba, det gjorde jag verkligen. Speciellt med att jobba fackligt, vilket jag gjorde jättemycket. När det kraschade då fick jag sluta med allting och långsamt försöka bygga upp till ett vanligt liv.

"Det var väldigt kämpigt"

Nina Norén var tidigare långtidssjukskriven för utmattningsdepressioner och smärtor efter ett diskbråck som trots operationer inte blivit bättre. Snart efter utförsäkringen bedömde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att hon inte var färdig att arbetsträna. Trots det var hon under fyra månader nästan helt utan ersättning. 

– Det var väldigt kämpigt, speciellt som jag hade barn. Vi fick ju låna pengar och sälja saker för att överhuvudtaget klara oss.

Att inte veta vad som ska hända upplevde Nina Norén som mycket jobbigt. Hon var rädd att stressen skulle göra henne sämre igen och rasera det hon byggt upp.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se