Översvämingen i Lilla Edet

Drabbade i tårar efter vattenkaoset

1:47 min

Vissa har precis blivit klara med renoveringen sedan förra årets översvämmningar. För Eva Lexberg är det andra gången i sommar som hennes källare blivit vattenfylld.

Vattenmassorna som föll över Lilla Edet igår har lämnat mörka moln på himlen för många av invånarna. Eva Lexberg är den som är värst drabbad på gatan där hon bor, där två andra hus också fått sina källare vattenfyllda.

Hemma hos henne stod vattnet över en meter högt igårkväll. Grannarna har jobbat hårt tillsammans i ett dygn nu för att hjälpa varann att rädda det som räddas kan.

– Jag har fått ta ut kläder, skolbäcker, barnens gamla leksaker, mattor och böcker, säger Eva Lexberg.

– Benen skakade, hjärtat dunkade och tårarna rann.

På gräsmattan utanför källaringången ligger stora högar av det som Eva Lexberg har fått bära ut. I vissa fall är det bara pappersmassa kvar av böcker som betytt mycket.

Hur mycket är det som har klarat sig?

-- Ja, det är väl det som stod på översta hyllan, säger Eva Lexberg.

Enligt räddningstjänsten kan översvämmningarna bero på att kommunens avloppssystem inte är tillräckligt stort för att hantera så massiva regnmängder.

Paul Mäkelä, sämhällsbyggnadschef i Lilla Edet svarar att de byter ut rören löpande, men att de inte heller kan planera för dessa "100 års-regn", som han kallar sommarens regnmängder. För de drabbade finns inte mycket att göra annat än att själva anmäla till försäkringsbolaget.

– Om försäkringsbolaget anser att det är ett fel som beror på kommunen så får vi titta på det, och det sker i varje enskilt fall.

Evas granne Samir Besic har också blivit drabbad, nu hoppas han på att försäkrningbolaget täcker skadan.

– Det känns förjävligt. Det var en chock. Grannen sa "du har säkert vatten i källaren" men jag sa bara "nej nej". Men så öppnade vi och lyste ner med ficklampan och såg att det stod 15 cm vatten i källaren. Nu hoppas jag bara att försäkringen täcker skadan, säger han.