Fler kan komma att sägas upp från jobbet

2:26 min

Fler varslades om uppsägning under första halvåret i år jämfört med samma period förra året i Sverige, visar nya siffror. Industrin och detaljhandeln är några av de som drabbats hårt.

För forskaren Göran Klement var det ett tungt besked när han och kollegorna varslades från läkemedelsföretaget Astra Zeneca i våras.

– Tankarna fanns där men man hoppades ju ändå innerst inne att det inte skulle ske.

Under första halvåret 2011 var det omkring 20 000 personer som varslades om uppsägning från sina jobb i Sverige och under samma period i år ungefär 30 000, visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen, säger att oron i omvärlden påverkar.

– Jag tror man ska se det mot bakgrund av det som hände förra sommaren när det plötsligt började komma en del orostecken både på finansmarkanden där man började bekymra sig för Greklands och eurons framtid.

Företagen signalerade en sjunkande efterfrågan både i Sverige och i andra länder.

Inom industrin och tillverkningsbranschen har varslen blivit fler och när det gäller biltillverkningen steg varslen från ungefär 700 stycken förra året till omkring 3 000 i år.

– Det är tydligt att det är industrin som påverkas mest därför att det här är en händelse som vi får till oss från omvärlden genom att efterfrågan viker i omvärlden och framförallt i Europa. Då är det våra exportföretag som påverkas och de finns framförallt i industrin, säger Clas Olsson på Arbetsförmedlingen.

Det är inte alltid ett varsel leder till uppsägning och det är stora variationer bland företag. Clas Olsson betonar också att det nu går relativt bra för företagen, men att parti- och detaljhandel haft det tuffare än väntat.

– Handeln är ju en bransch som kanske gått sämre än man kunnat förvänta sig mot bakgrunden att ekonomin i övrigt gått ganska bra. Så där har det varit svagare framtidsutveckling och förväntningar än i många andra branscher under det sista året.

Två stora varsel som påverkar statistiken är Saab och Astra Zeneca som båda varslade under våren, men de kan inte förklara hela ökningen.

Göran Klement som jobbade fyra år på Astra Zeneca innan han varslades har nu fått ett nytt jobb inom universitetsvärlden, men att förlora jobbet skapade stor oro.

– I och med att man har barn i olika åldrar, jag har ju själv tre barn och man har ju en press där att få sin familj och personliga ekonomi att fungera hela tiden.

– Men samtidigt så här efteråt när jag ändå fått ett nytt jobb känns det som om jag fått en slags nystart. Samtidigt så är det jättesorgligt, jag trivdes så oerhört bra på Södertälje och tyckte det var en bra arbetsplats. Det var tungt, säger Göran Klement.