Tyska bilar säljer bra, men krisen nafsar i hälarna

1:59 min

Den tyska bilindustrin rullar på bra, även om försäljningen av nya bilar hemma i Tyskland minskar. Framgångarna beror bland annat på ökad försäljning i Sydostasien.

På den största BMW-fabriken i södra Tyskland skulle ännu fler bilar kunna byggas, säger den anställde Peter Keson.

– Vi gör redan väldigt många bilar, men jag tror att vi skulle kunna öka tillverkningen ännu lite mer, säger Peter Keson. Han är en av de över 20 000 som jobbar på BMW-fabriken i Dingolfing utanför München.

BMW, Volkswagen och Daimler, som gör Mercedes, har alla överträffat förväntningarna det första halvåret. Särskilt bra har affärerna gått i Kina där de flesta tyska bilmärken snabbt ökat sina marknadsandelar. Men samtidigt minskar försäljningen av nya bilar hemma i Tyskland, ett av flera tecken på att också Europas största ekonomi, den tyska, nu börjar försvagas av eurokrisen.

Till skillnad från franska och italienska biltillverkare är de tyska inte lika beroende av Europa. Till exempel Franska Peugeot-Citroën berättade nyligen att de ska skära bort omkring 8 000 jobb i Frankrike, vilket ledde till vilda protester.

På det stora BMW-museet i München är det fullt av människor som står och beundrar gamla och nya modeller.

– Det är något med känslan och kvaliteten på lädret som man gärna väljer om man har möjlighet, säger Ulrich Hunziker som själv äger en specialtillverkad modell.

Den BMW-anställde Peter Keson har sin analys klar.

– BMW bygger bilar för rika människor. Och den ekonomiska krisen oroar bara vanliga människor, såna som jag, säger han.