Svenske ambassadören smutskastas i Vitryssland

1:50 min

Vitrysslands statskontrollerade medier har hela veckan angripit den utvisade ambassadören Stefan Eriksson, och Sverige påstås ha finansierat omstörtande verksamhet sen flera år. Samtidigt hyllas han av vitrysska organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter.

– Herr Stefan Eriksson var sju år i Minsk och mest av allt raserade han relationen Sverige och Vitryssland, kommenterar talesmannen för vitryska UD Andrei Savinykh att den svenske ambassadören inte längre är välkommen i Minsk.

Att den svenske ambassadören väckt irritation i Minsk blev extra tydligt redan i tisdags när statskontrollerade medier började publicera så kallade avslöjanden om den svenska ambassadörens verksamhet i Vitryssland.

Radikala grupper ska ha tränats i att attackera polisen och provocera vanliga människor inne på ambassaden och i tv anklagade en regimtrogen analytiker Eriksson för att Ikea ännu inte etablerat sig i Vitryssland.

Men på organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter i Vitryssland hyllas ambassadören för sitt engagemang och många tackar honom för allt han gjort.

Av det svenska biståndet till Vitryssland på 130 miljoner förra året gick över hälften till demokratiprojekt som att stötta oberoende journalistik och till organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter. Detta i ett land där flera av kandidaterna från presidentvalet 2010 nu sitter i fängelse.

Den 4:e augusti, i dag, är internationell solidaritetsdag för Belarus och de politiska fångarna. Så här lät det i Moskva vid en demonstration mot förtrycket i Vitryssland.

– Vitryssland är det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff och inte respekterar konventionen för mänskliga rättigheter, sa vitryske Jaroslav.

Avrättningarna sker med nackskott. De senaste mycket uppmärksammade fallen var två unga män som avrättades för att de påstods ha legat bakom ett bombdåd i tunnelbanan i Minsk. De sköts ihjäl trots att det fanns flera tveksamheter kring deras eventuella skuld.

EU:s utrikesminister Cathrine Ashton kommer ta upp fallet och det är möjligt att det kan bli ytterligare konsekvenser för Vitryssland från EU. Det är möjligt att flera ambassadörer dras tillbaka precis som skedde i februari i år när Vitryssland utvisade två ambassadörer, dels den polske och dels EU:s.