Unga portugiser flyr till före detta kolonier

1:34 min

I spåren av eurokrisen flyr nu allt fler portugiser utomlands. För många unga arbetslösa går färden till landets före detta kolonier Brasilien, Angola och Moçambique.

De länder har de senaste åren tagit emot tusentals portugisiska immigranter, som jagar jobb i tillväxtländerna.

– När jag tog examen från universitetet skickade jag ansökningar till massor med företag, men jag tror jag blev kallad till två intervjuer, säger Filipa Botelho.

En av dem var en obetald praktikplats.

– Så illa är situationen i Portugal nu, säger Filipa Botelho.

Hon är utbildad designer och gjorde som så många andra unga portugiser - hon flydde utomlands, till Moçambique. Här fick hon jobb som AD, art director, på ett stort internationellt företag.

– När jag berättar om mitt liv här vill alla mina vänner i Portugal flytta hit och göra samma sak, det är ingen som har jobb hemma, säger Filipa Botelho.

– Antalet portugiser i Moçambique har ökat med 10 procent de senaste tre åren. Men i själva verket kan den siffran vara ännu högre eftersom många som kommer inte registrerar sig på ambassaden, säger Portugals konsul i Maputo, Graça Gonsalves Pereira.

Ekot har tidigare skildrat hurför att få bra jobb.

Moçambique tillväxt på runt 7 procent årligen gör dels att unga välutbildade kommer hit för att söka jobb. Men Graça Gonsalves Pereira är noga med att landet också lockar investerare, kanske för att kritiken mot de portugisiska arbetsinvandrarna vuxit sig allt starkare bland den inhemska befolkningen.

Men, säger den portugisiska konsuln: Vi tar inte bara jobb, vi skapar dem också.