OS-segling

OS-guld för Lööf/Salminen

3:46 min

Fredrik Lööf och Max Salminen tog olympiskt guld i seglingens starbåtstävling.

Lööf/Salminen låg trea inför den sista regattan och hade en lång, lång väg upp till guldet. Svenskarna tog kommandot direkt och ledde i princip hela seglingen, och gick även i mål som segrare.

Men för att ta guldet krävdes det att britterna skulle komma sjua eller sämre. Vid sista länsen låg britterna femma och det såg ut som att det skulle bli ett hemmaguld. Men något hände på sista länsen och britterna gick i mål som sjua.

Varken Lööf eller Salminen var säkra efter målgången, men efter lite förvirring sträckte duon händerna i luften och guldet var klart.

Lööf och Salminen inledde med en tiondeplats i den första seglingen. Det skulle visa sig bli deras sämsta och den som de därmed kunde räkna bort i sammandraget. Efter starten såg resultatraden ut så här: 4-4-1-5-3-4-1-2-6.

Söndagens guld var Lööfs tredje OS-medalj på sex försök. 2000 tog han brons i finnjolle och 2008 blev det också brons, i starbåt tillsammans med Anders Ekström.

Det är det femte olympiska spelet i rad som Sverige tar medalj i segling. De tre senaste spelen, 2000, 2004 och 2008, tog Sverige ett seglingsbrons varje gång.

Senast det blev guld var 1976, då John Albrechtson och Ingvar Hansson vann i tempest.

OS-silver och bronsmedaljören Pelle Pettersson kommenterar gulde till Radiosporten.

– Det känns i hela kroppen, jag är så jädra lycklig för deras skull. De har kämpat så mycket och Lööf har haft lite otur de senaste OS-finalerna. Det var väldigt kul att han lyckades, så som han har kämpat och kämpat och kämpat, säger Pettersson.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sr.se
Roger Burman
roger.burman@sr.se
Per Kahl
per.kahl@sr.se
Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se