Jordskalv väckte svenskar i sydväst

1:57 min

Nu på morgonen har ett jordskalv inträffat i havet mitt emellan Sverige och Danmark. Skalvet var på magnituden 4,4 och hade sitt centrum 61 kilometer väster om Halmstad.

– Jag hörde ett muller svagt och tänkte, jaha nu åskar det igen. Men så tilltog mullret och sen började huset att skaka och jag satte mig upp i sängen och sa, vad är det som händer, säger Margareta Danielsson som befinner sig Haverdal i Halmstads kommun.

– Jag fattade inte vad det var utan tänkte att det var en buss ute på gatan som hade kört in i huset eller någon bulldozer eller sprängladdning. Ja, det for alla möjliga tankar genom huvudet.

Lena som befinner sig 3,5 mil norr om Kristianstad vaknade av skalvet.

– Det skakade i sängen, precis som att det flyttade sig på något vis. Jag trodde först att det var en lastbil.

Sanna Rayman vaknade också hon av skalvet, hon befinner sig på Bjärehalvön i Skåne.

– Jag vaknade av det. Det var en märklig känsla. Det som ska vara stilla rörde på sig. Det kändes som att ett tåg gick förbi.

Både polis och räddningstjänst har fått in samtal från privatpersoner som vaknat av skalvet i både Halland och Skåne.

Reynir Bödvarsson är seismolog vid Uppsala universitet.

Han säger att jordbävningar av det här slaget är sällsynta i Sverige och förekommer ungefär en gång vart tionde år. Och även om det kan kännas väldigt obehagligt så är det inget att oroa sig för.

– Skalvet är ute till havs, långt från närmaste bebyggelse. För våra förhållanden är det ett stort skalv men det är ingen stor jordbävning. Hus tar ingen skada av ett sådant här skalv.