Kil är konstcentrum i sommar

1:20 min

För den som i Värmland är sugen på att se konst i en mer experimentell anda, finns i sommar möjligheten att ta sig till Kil – där kommunen låter konstprojektet "Tomma Rum" hålla till i ett enormt gammalt nedlagt slakthus och en köttbullefabrik.

Kommunen tillhandahåller lokalerna där sammanlagt 100 konstnärer från olika håll i Sverige och världen strålar samman denna sommar för att skapa utställningar och performanceverk och samtidigt involvera Kilsborna.

Kommunens kultursamordnare och projektledare Anna Åberg tycker att projektet är bra för kommunen.

--  Många av konstnärerna väljer att jobba utifrån lokalernas historia, men också utifrån möten som man får med människor i Kil. De här slakterilokalerna är enorma och det gör att konstnärerna får en chans att arbeta med rummet, att experimentera i en större skala kanske än vad många har haft möjlighet att göra förut, säger hon.

Hur skulle du beskriva möjligheterna att se konst i Kil i övrigt?

--  Det finns, tycker jag, en lucka att fylla vad det gäller experimentell konst i Värmland och i sommar har ju Kil gett plats den typen av konst. Och det har visat sig att det har funnits ett stort intresse.

Hur skulle du beskriva de erfarenheter som ni har gjort i sommar?

--  Just det här att vi har kunnat vara ett komplement till de större kulturinstitutionerna i Värmland har varit viktigt och en väldigt intressant resa. Jag tror att det är viktigt att man som liten kommun törs prova på och våga gå in i ett sådant här projekt, att våga sticka ut hakan och visa att en liten kommun faktiskt också kan bli ett besöksmål och en del av den kulturella kartan i Värmland, säger Anna Åberg, kultursamordnare i Kil.

Tomma rum i Kil pågår till och med den 18 augusti.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se