Rymdlaboratoriet överlevde landningen på Mars

1:41 min

Strax efter halv åtta, svensk tid, kunde NASA bekräfta att det mobila rymdlaboratoriet Curiosity, som lämnade jorden i november, hade tagit mark. Nu ska det rullande laboratoriet leta efter organiska ämnen på ytan för att ge svaret på om det funnits förutsättningar för liv på mars.

Sju minuters fördröjning från att det verkligen hänt. Så lång blev väntan för NASA:s personal innan signalerna från Mars nått till jorden och det stod klart att Curiositys landing lyckats. Då bröt vilda glädjescener ut i övervakningscentralen i Kalifornien.

Åtta och en halv månader har rymdresan för forskningsfordonet tagit och själva landningsmomentet var komplicerat.

Värmeskölden skyddade mot den enorma hettan när Curiosity, Nyfikenhet, rusade in i marsatmosfären i 17 gånger ljudhastigheten, fallskärmen löste ut, bromsraketerna startade och slutligen kunde den ett ton tunga marslandaren sakta firas ned mot marsytan utan att dränkas i ett moln av röd sand.

Skulle något gått fel hade 17 miljarder kronor kraschat och enormt mycket prestige för rymdmyndigheten NASA som redan fått se sin budget kraftigt neddragen. På vägen har Curiosity också mätt strålning inför framtida bemannade marsfärder, berättar en NASA-företrädare för CNN:

– Vi har tolv verktyg på Curiosity. Ett av dessa mäter spektrumet av strålning som en person skulle utsättas för på Mars. Det är en faktor som kan säga när vi kan skicka människor till Mars.

De första svartvita bilderna från Gale kratern har redan skickats hem till jorden. Nu ska alla system testas på marslandaren under några veckor innan den rullar iväg mot ett berg i mitten av kratern som ger ett tvärsnitt av planetens geologiska historia.

Ombord finns borrar, laser och instrument för att leta efter kemiska byggstenar för liv. Sådana organiska föreningar har forskare redan hittat i en marsmeteorit, men frågan är om de finns i dag på ytan.

Svenska marsforskaren Sandra Siljeström vid Forskningsinstitutet SP är mycket spänd på hur det ska gå amerikanerna.

– Jag har höga förväntningar. De har tidigare skickat farkoster som har gett mycket ny information och som har gjort frågan om det har funnits liv klarare.

I minst två år ska Curiosity arbeta på mars.