Rumäniens inrikesminister avgår efter kritik

1:30 min

Kampen om den politiska makten i Rumänien fortsätter. I dag meddelade landets inrikesminister Ioan Rus att han avgår efter att ha blivit utsatt för påtryckningar.

– Det är för min äras skull jag lämnat in min avskedsansökan, sa Rumäniens inrikesminister Ioan Rus i dag. Han berättade även att ytterligare en minister vid samma departement hoppar av.

De båda var ansvariga för organisationen av folkomröstningen i Rumänien för drygt en vecka sedan. Väljarna skulle säga ja eller nej till att avsätta presidenten Traian Basescu.

En förkrossande majoritet av dem som gick och röstade ville ha bort presidenten, men folkomröstningen godkändes inte eftersom mindre än hälften av de röstberättigade gick till valurnorna. Det såg ut som om Basescu skulle kunna sitta kvar.

Men i stället har oredan i den rumänska politiken fortsatt. Författningsdomstolen som slutligen ska ge besked om folkomröstningen var giltig eller inte har skjutit upp sitt beslut till den 12 september. Domstolen har begärt att röstlängderna ska gås igenom på nytt.

Enligt inrikesministern Ioan Rus, som alltså nu avgår, har oacceptabel kritik och påtryckningar kommit från båda de politiska lägren i Rumänien.

I bakgrunden finns en bitter strid mellan premiärminister Victor Ponta och president Traian Basescu. Det var Ponta som iscensatte folkomröstningen i syfte att bli av med Basescu.

Både EU och USA har kritiserat Victor Ponta och hans regering för att inte respektera demokratin fullt ut i sin iver att ta över hela den politiska makten i Rumänien.