Astronomer hoppas få Mars historia av Curiosity

1:43 min

I morse nådde Curiosity, den fjärde och hittills största Marsbilen, sitt mål. Bilen är ett rullande laboratorium och nu hoppas astronomer runt om i världen att Curiosity ska berätta för dem om Mars historia.

Robert Cumming är astronom och informatör vid Onsala rymdobservatorium utanför Göteborg och han följer Curiosity med stort intresse via internet.

– Mars är den planet som är mest lik jorden, som vi känner till i universum. Allt pekar på att Mars var mycket blötare i sitt förflutna. Just nu är det inte så livsvänligt på Mars, men det kanske det var en gång och det vill vi veta mer om, säger Robert Cumming.

Astrobiologi är benämningen på den del av forskningen som Curiosity tjänar, och som handlar om att ta reda på villkoren för liv i universum. Curiosity kommer att fotografera, utföra kemiska analyser och ta geologiska prover.

Forskarna vill veta när, och helst också varför Mars förlorade sin atmosfär. Några Marsmänniskor drömmer de inte om att träffa på, men kanske spår av mikrobiologiskt liv, långt ner under ytan.

Ella Carlsson Sjöström är doktor i fysik och arbetar på Försvarets högkvarter. Hon skrev sin doktorsavhandling om Mars.

– Man gräver i solsystemets historia. Det kommer att visa sig då, hur solsystemet har utvecklats, för Mars är en del utav det.

Uppgifterna skickas fortlöpande till den amerikanske rymdstyrelsen Nasa, men mer omfattande analyser lär dröja något år. Det kommer att ta längre tid än så innan de första människorna landar på Mars, anser Robert Cumming.

– Det är långt kvar innan det är säkert för människor att åka till Mars. Det är en lång resväg och det finns en massa strålning i rymden, och när man väl kommer fram så är det ont om resurser som vatten.

– Nu ska Curiosity ta reda på strålningsmiljön på Mars som en del av förberedelsen för att man ska åka dit, säger han.

Ella Carlsson Sjöström hoppas att hon under sin livstid kommer att få uppleva den första människan på Mars.

– Ja, jag hoppas verkligen det. Jag tror att när den värsta stormen har lagt sig här, med den ekonomiska krisen, så tror jag att man vågar satsa igen, säger hon.